Kooperanti spašavaju mljekaru

Bez autora
Sep 22 2010

Najstarija mljekara u Hrvatskoj, mljekara Staro Petrovo Selo već je drugi put u stečaju. Sada bi je, čini se, mogli spasiti njezini kooperanti. Njih tridesetak okupljenih u Poljoprivrednu zadrugu Seljačka sloga žele kupiti tvrtku, pokrenuti proizvodnju, zaposliti radnike, ali i osigurati plasman mlijeka sa svojih farmi. Prvi je korak učinjen i dobili su tvrtku u zakup do prodaje koju priprema stečajni upravitelj Miroslav Mikić. Nadaju se da će je uskoro i kupiti jer za to imaju veliku potporu Ministarstva poljoprivrede. Ovo je jedini način da spasu vlastitu proizvodnju, ali i proizvodnju mlijeka u cijelom kraju. Mljekaru službeno preuzimaju za desetak dana. Za sada planiraju zaposliti oko 15 radnika, a nakon remonta postrojenja očekuju dnevnu preradu 15.000 litara mlijeka. No veliki kooperanti nisu zadovoljni. Ljute se jer ih čelnici zadruge nisu uključili u rad nove tvrtke. Ako nakon dugogodišnje agonije bivši kooperanti uspješno pokrenu proizvodnju, bit će to prvi primjer takvog oblika privatizacije u Hrvatskoj na području agrara po uzoru na neke slične tvrtke u članicama Europske unije.

Kooperanti spašavaju mljekaruNajstarija mljekara u Hrvatskoj, mljekara Staro Petrovo Selo već je drugi put u stečaju. Sada bi je, čini se, mogli spasiti njezini kooperanti.

Njih tridesetak okupljenih u Poljoprivrednu zadrugu Seljačka sloga žele kupiti  tvrtku, pokrenuti proizvodnju, zaposliti radnike, ali i osigurati plasman mlijeka sa svojih farmi.

Prvi je korak učinjen i dobili su tvrtku u zakup do prodaje koju priprema stečajni upravitelj Miroslav Mikić. Nadaju se da će je uskoro i kupiti jer za to imaju veliku potporu Ministarstva poljoprivrede.

Kažu da je ovo jedini način da spase vlastitu proizvodnju, ali i proizvodnju mlijeka u cijelom kraju. Mljekaru službeno preuzimaju za desetak dana. Za sada planiraju zaposliti oko 15 radnika, a nakon remonta postrojenja očekuju dnevnu preradu 15.000 litara mlijeka.

No veliki kooperanti nisu zadovoljni. Ljute se jer ih čelnici zadruge nisu uključili u rad nove tvrtke. Ako nakon dugogodišnje agonije bivši kooperanti uspješno pokrenu proizvodnju, bit će to prvi primjer takvog oblika privatizacije u Hrvatskoj na području agrara po uzoru na neke slične tvrtke u članicama Europske unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik